Börja klättra

Olle och Maria borstar bort hal smuts från en klippa i Frankrike. Foto: Johanna Wernqvist

Välkommen hit! Klättring är ett naturligt rörelsemönster, ett sätt att lära känna sin kropp och sin omgivning, öka sin koordination, få fysisk träning och att ha kul.

Klättring  kan gå till på en mängd olika sätt beroende på höjd, säkringsmetod, syfte osv. Bland klättringens positiva aspekter finns utvecklingen av fysiska egenskaper som styrka, balans och koordination och mentala färdigheter som tillit till dig själv och andra, problemlösning och närvaro. Du kan gå till närmaste sten och börja jobba på att ta dig upp, klura på roligaste vägen upp och träna in rörelserna.

Hitta klubb.  Vill du hellre klättra och utvecklas tillsammans med andra kan du leta efter en klubb i ditt område här.

Klätterstilar. De flesta av klättringens grenar har det gemensamt att de säkras med användandet av rep och sele. Inom boulderingen används dock inte detta utan klättringen sker på låga klippor eller block.

Säkerhet. Med tillräcklig kunskap kan du i stor utsträckning välja hur mycket risk du utsätter dig för. Klättraren förväntar sig att falla, och har i förväg vidtagit åtgärder för att minska riskerna med fallet.

Utrustning. Många klubbar och klätterhallar har utrustning att låna eller hyra. Går du en grundkurs i klippklättring ingår utrustning för det mesta.

Idrotten vill handlar om att barn ska få leka och utvecklas i sin takt, att föreningarna ska se till att alla får vara med och att de som vill kan hålla på med flera olika aktiviteter.

 

 

Samarbetspartners
Förbundspartners
Annonser
Skadad